Råde kommune ligger rett utenfor storbyen Fredrikstad med sine 120 000 innbyggere. Her har man faktisk funnet spor etter villsvin de siste årene, et dyr som vanligvis holder til i sør-Europa. Selv om man går seg vill etter svin i skogen rundt Fredrikstad er man aldri langt fra sivilisasjonen. Kanskje ender man opp på Svinesund, men det er ikke dumt. Kort vei til noen saftige koteletter er det også.

Områdene rundt Råde

Råde ligger midt i smørøyet. Her er det ikke langt til dype skoger ved Rakkestad. Her kan man besøke Linnekleppen for bedre utsikt. Det er heller ikke langt til Moss. Å havne nede ved Larkollen er ikke det verste man kan gjøre heller. Med børsa på skulderen kan man se sola gå ned i Oslofjorden før man vender ryggen om og drar til Råde. Men hva har Råde selv å by på da? Råde er knutepunktet mellom E6 og alt det gamle Østfold har å by på: Hvaler-øyene, Sarpsborg og Halden.

Med så mange storbyer tett inntil hverandre er det ikke umulig for at det oppstår noen lokalderby. De store idrettene her er fotball, ishockey og bandy. Lagene Stjernen og Sparta er et lokalderby i ishockey som har store dimensjoner. Bruk tiden til å spille Sport på Unibet for de store kampene, det er en god avveksling fra jakt etter fjærkre og småvilt.

På jakt i Råde

Det er tre tettsteder i Råde kommune, nemlig Karlshus, Missingmyr og Tomb. Vansjø er et vann midt i kommunen som har fire ulike tilløp. Her er det godt å ta utgangspunkt fra. Trenger man god utsikt tar man turen om Rørfjell, som strekker seg 100 meter over havet. Dette er også en fin fottur som mange lokale velger.

Det er også gamle severdigheter her. Området var tidligere hjemmet til konger og dronninger fra vikingtiden. Besøk mølla på Soli Brug, Eidet tømmer-tunnel, Borgarsyssel eller Greåker Fort. Trenger altså ikke være en tur for gutta, hele familien kan oppleve mye spennende her.

Villdyr i skogen

I Råde kan man fange en god del forskjellige dyr. Området har et mildt klima med mange gode sommerdager. Naturen er fylt av skog og myr, et naturlig habitat for småvilt og fugl. De vanligste dyrene i skogen er ekorn, rådyr, elg og fugler. Løvsangeren og rødstjert er noen av mange severdigheter. Men i skogen lusker også andre dyr, slik som gaupe, ulv og villsvin. Kanskje kan du få et villsvin, et dyr myndighetene vil få bukt med.

Vansjø og Glomma er full av fisk, og om du er lei jakta er det bare å slå leir for natta. Tenn bål der det er forsvarlig og nyt solnedgangen. Det blir sjelden mer idyllisk enn dette. Og om du lar duppen bestemme fangsten, kan du like gjerne spille sport på Unibet, eller noen av de tusenvis av andre spennende spillene de har der. Enkelt å logge på med ekstra bonus for de som registrerer seg.

Velg utfart for sommeren

Det er stor sannsynlighet for at ferien blir norsk i år, så velg deg ut noen fine steder du ikke har vært før. Råde er et knutepunkt mellom spennende opplevelser, med motorvei, jernbane og flyplass i nærheten. Det er lett å komme seg til Råde eller andre steder rundt om i Viken. Fredrikstad ligger der ytterst ved Oslofjorden, klar for familier på besøk. Det er ikke langt til havet. Det deilige havet.