Når man snakker om Nord-Norge ser du nok for deg dramatisk landskap, heftig natur, og ikke minst, en forferdelig lang reise for å komme deg dit. Det ikke så mange tenker på er at man ikke trenger å reise så langt for å oppleve dette, i tillegg kan man slippe store grupper med buss-turister.

Perlene på Helgeland

Helgeland strekker seg fra Trøndelag fylke og helt opp mot Saltfjellet i nord, og rommer alt et norsk eventyr kan oppdrive. På kysten ligger et øyrike selv en ekte helgelending blir betatt av, med storhavet like utenfor, og det nære øy-samfunnet på innsiden. De fleste øyene har muligheter for overnatting og aktiviteter du sent vil glemme. Enten du er en iherdig fisker, fjellvandrer, eller strand-løve, vil du finne et sted å like.

Er du av den litt sporty typen, kan du på øya Tomma ta en skikkelig fjelltur opp Tomskjelven, med sine 922 meter opp mot skyene. I åpent hav rundt øya kan du på en klar dag se helt til Lofoten i nord, og til Trøndelag i sør. Etter turen kan du ta et forfriskende bad og slappe av på ei strand som minner om rene syden.

Lokalmat i verdensklasse

På naboøya Lovund er det yrende fugleliv med Helgelands største koloni av lundefugl. Mellom 200 000 til 300 000 individer er antatt å bruke øya for sine lune reder under hekkesesongen april til august. Det er et spektakulært syn å se fuglene komme tilbake fra Nordsjøen og innta øya, som er ca 14. april hvert år.

En annen art det finnes mye av på øya er oppdretslaks. Med en historie tilbake til 1972 har Nova Sea skapt arbeidsplasser for over 100 personer på øya, med produksjon av laks som selges over hele verden. Kortreist sushi kan knapt bli ferskere enn dette.

Helgeland har ikke bare fisk og sjømat tilgjengelig, ved å bevege seg litt lengre inn i landet kan man få i pose og sekk.

Ikke bare en stopp på veien

Midt mellom hav og fjell, ligger polarsirkelbyen Mo i Rana.

Siden L.A. Meyer fikk rett til å drive landhandel og gjestgiveri i 1860, og med gradvis økende industri, har byen gått fra å være en liten markedsplass, til et knutepunkt for bedrifter på Helgeland.

Industritomta rommer over 100 bedrifter, lokale og internasjonale selskap boltrer seg i energi hentet ut fra regionen. Det som en gang var Norsk Jernverk, huser nå Norges største gjenvinningsselskap, Celsa Armeringsstål AS, med høy miljøprofil.

I tillegg til industri, er Mo i Rana også kjent for å være en notorisk hytte-by. Fjellene er fulle av flotte jaktområder, og fiskevann finnes nesten bak enhver knaus. Ranværingene elsker turområdene og mulighetene som finnes i egen bakgård fremfor å reise bort. De tar heller turen èn times kjøretur unna for harryhandel på svenskegrensen.

Som besøkende er det mye å oppleve, og noe for de fleste.

Er du ute etter litt luksus etter en lang tur i området, kan et restaurantbesøk hos Scandic Meyergården by på lokalmat i særklasse, etterfulgt av en fredfull spasertur ned i gamle Moholmen og ut til Mo i Ranas ikón, Havmannen.